Saturday, December 25, 2010

3 Zoo

Salam,

haa, kenapa agaknya saya bagi tajuk zoo pulak? Macam dah tak de tajuk lain je CR ni. Tapi, dah memang saya nak bercerita tentang zoo [bukan cerita zoo David Teo tau]

Memandangkan anak CR ni minat betul dengan binatang, melawat zoo memang satu yang menggembirakan untuk Adam. Setakat ni kami dah sempat melawat ke zoo utama Malaysia lah:) Zoo Negara, Zoo Taiping and of course Zoo Melaka.

Haa among these 3 zoos [ada ke zoos?] I prefer Zoo Negara sebab Zoo Negara has beautiful lanscaping sceanery. Furthermore, ada banyak kemudahan lah compared to Zoo Melaka and Zoo Taiping. Pertunjukan binatangnya sangat comersial, sbb one of small way to get funds:) Lawatan can be considered as puas lah...lagipun lawatan CR ke Zoo Negara memang completely jalan kaki... that's why I considered it as 'PUAS'.

Tapi kalau nak tengok Zoo yang banyak binatang, silalah ke Zoo Melaka, segala macam binatang korang leh tengok even ada juga sangkar yang kosong [akibat penyelenggaraan katanya] Di Zoo Melaka ada pertunjukan binatang [gajah boleh menari:)]... Zoo Taiping pun ok juga, tapi ada satu inovasi yang CR tak berapa suka. Zoo Taiping dah combined certain animals through their habitat such as African Safari, Australasian etc... So binatang yang kita lihat tuh tak berapa banyak... Tapi itulah istimewanya Zoo Taiping from other zoos.


Satu lagi, perkhidmatan trem di Zoo Melaka and Zoo Taiping ni boleh diperbaiki lagi di mana pemandu-pemandu boleh memberikan info tambahan tentang binatang di zoo tersebut. Bukan setakat baca papan tanda nama je,kan. Insyaallah, ramai daripada pengunjung boleh membaca. Mungkin dengan memberi info tambahan, perkhidmatan ini lebih menggembirakan:)


tu jelah review for zoo di Malaysia untuk kali ini, kita jumpa lagi di episod akan datang. Saya CR:)

No comments:

Post a Comment