Friday, July 8, 2016

Throwback Raya

Salam Aidilfitri,2

Go through picture Gallery di pagi buta ni, memanglah terbukti yang kami laki bini SR ni (Shah Rizal & Siti Rozila) x gemar capture picture 😱 apart from it, mungkin missing in action bila hp rosak, dah transfer pastu hilang dan bermacam alasan lain lagi

Memang x rasa apa pun...tapi bila kita throwback, rasa hilang satu tahun raye 😂 So di kesempatan yang ada ini, CR nak share mana-mana gambar yang CR jumpa

Selamat Hari Raya, friends


Wednesday, July 6, 2016

1 Syawal 1437 H

Assalamualaikum...

It is the day we celebrate our victory. It is the day we hunt for forgiveness. It is the day we strengten our ukhuwah. It is 1st Syawal.

Happy Eid Fitr to all muslims in the whole wide world. May this Syawal brings us happiness and forgiveness. May this barakah month teaches us to maintain the good deed we have been trying to inculcate.

Selamat Hari Raya, Maaf Zahir dan Batin
Drpd

Shah Rizal Ahmad
Siti Rozila Zainuddin
and family

Wednesday, May 18, 2016

Happy Teacher's Day 2016

Assalamualaikum...
May happiness and greatness be with all of you. 
Alhamdulillah... it has been a great 12 years journey of being an educator. I really hope that one day I'll become not just a teacher, but murabbi, muaddib who touches not only the academic side of my students but also the hearts...InShaaAllah.

Here are some picture of my colleagues celebrating Teacher's Day on 16th May this year. Enjoy the session so much. It is just a simple session yet really meaningful.


Me with my present...Tqvm for the colourful SHARPIE pen set.
My cute Biology Teacher; Mrs Raedah with her stationery set.
My inspiring Physic Teacher; Mrs Rohani with her so called 'Bag Pergi Pasar' hehehe 
My present to special friend (Present Exchange Session)
Us - Some of Science Department Gang... Yeay!!!
Jom Makan-makan Session.
Happy Teacher's Day Ladies.
Our beloved Head of Department Mrs Ruzanah Hussain.
How was your Teachers Day celebrated?

Nasi Ayam Hainan PPC

Recipe kali ni mmg betul-betul versi CR tau.  Berdasarkan kegemaran anak-anak CR.

Bahan-bahan:
A:

Ayam 6 ketul dicuci
Halia dan garlic dicincang halus
Garam
Minyak bijan
(gaul ke ayam dan perap min 1 jam)

B:
Beras basmathi faiza sepot setengah
(dicuci dan direndam 1 jam)
Serai sebatang dititik
Garlis 3 ulas dititik
Ginger seinci dititik
(nak cepat punye pasal)
Daun pandan dicuci dan disimpul
Butter utk menumis

Cara:
STEP 1
On PPC anda ke mode bake vege dan tumiskan bahan-bahan B hingga naik bau.
Masukkan beras yang telah ditos ke dalam PPC anda kacau hingga sebati.
Masukkan pot holder yg berkaki bulat (takut calar) susunkan ayam yang telah diperap tadi atas pot holder... nnt bila masak air ayam akan jatuh ke nasi utk menambah aroma.

Offkan mode bake kemudian set PPC anda ke mode rice. Pastikan vent ditutup / seal.

Sementara menunggu nasi anda masak, sediakan sos cili, kicap dan soup express.

STEP 2
Rebuskan air dalam 750ml bersama seketul kiub ayam knorr, 3 ulas bawang putih dan serai. Agak2 mendidih, masukkan batang cellery (untuk tambah aroma). Renih sekejap hingga masak. Tabur dengan daun sup dan daun bawang semasa menghidang.

STEP 3
Sesenduk sup tadi dicampur dengan minyak bijan dan 2 sudu kicap. Siap kicap utk nasi ayam.
(tuang sebahagian ke atas ayam bila telah masak kemudian ditabur dengan daun bawang)

STEP 4
Sos CR gunakan 4 sudu besar sos thai life campur dengan 2 sudu besar sos cili dan air masak untuk mencairkannya. Sikit je air masak.

Hmmm..
Bau minyak bijan ni sangat menyelerakan... Hidangkan bersama daun salad, timun dan tomato yang telah dihiris. Selamat Menjamu Selera.

Saturday, April 23, 2016

SPM Chemistry Tips #2 - Answer for How to write an observation?

Salam dan hye students,

So, can you find the answer for stating Observation atau pemerhatian khas untuk Paper 3?

Lets discuss it here;


For Set I:

Observation 1 : Before the reaction the colour of solution is blue, but after the reaction the colour of solution is colourless
ANSWER : Blue solution turns to colourless.

Observation 2 : Initial temperature is 28 degrees C, but the highest temperature is 36 degrees C.
ANSWER : Temperature increases through out the experiment // The reaction is exothermic reaction.

For Set II:

Observation 3 :  Before the reaction there are solid Ammonium chloride, but after the reaction Ammonium chloride solution is formed.
ANSWER : Solid dissolve to form colourless solution

Observation 4 : Initial temperature is 29 degrees C, but the lowest temperature is 25 degrees C.
ANSWER : Temperature decreases through out the experiment // The reaction is endothermic reaction.

So, now everybody can get 3 full marks for stating observation in Paper 3 Chemistry.
Good Luck!



Friday, February 19, 2016

Malam

Hai Joy,
Kali ni CR nak cerita ttg malam. Ada satu masa dulu kawan CR pernah cakap, kalau terjaga di malam hari tu sebenarnya rezeki Allah beri utk kita. Rezeki apa? Supaya kita cuba utk beribadat. Korang pernah tak terjaga tiba-tiba?

Saja nak share, kalau kita tetiba terjaga tariklah nafas n duduk. InshaAllah kita xlah lelap semula heheehhe. Malam-malam ni kawan-kawan, sangat rasa tenang dan dekat je dengan Allah. Sebab tulah agaknya bila beribadat sangat sesuai.

As for me...anda semua jgn lah ikut. Semenjak dah masuk 35 tahun ni...mmg rasa aging. Cepat penat. Supplement makan x konsisten lak tu...selalu lelap dulu before solat isyak, which is x bagus.... sebab sesungguhnya solat awal waktu adalah yg terbaik. Haa tulah mmg kene bangun n selesaikan solat wajib...buatlah apa patut disiapkan (masa ni anak2 deep sleep-depa x peduli dah apa2) before short nap semula hahahaah (nak jugak)

So kawan-kawan....Allah janji jika kita x lupa pada Allah, Allah akan tambah lagi nikmat. Selitlah doa supaya Allah tidak menjadikan malam yg bermanfaat ini yang pertama dan terakhir utk kita mengadu kepadaNya.....

Amin...take care.



Tuesday, February 9, 2016

CHEMISTRY - Note Taking

Hye Joy,

I would like to share my plan for the up coming students. This activity is shared by a teacher in Pinterest. Tqvm dear.

Its for Atomic Structure topic which will be tought in the 2nd chapter of Form 4 Chemistry Class.

My objective is to inculcate the ability to share and searching for knowlegde through various sources to the students. Its kind of structured note taking hand-out as the main point has been stated in the section.

I hope this activity will add some uniqueness in my Chemistry Class, InshaAllah....