Thursday, November 11, 2010

EDUCATIONAL TOYS : Main Jigsaw Puzzle

Hye korang,

Saya memang suka jigsaw puzzle berbanding cross-word puzzle. It is very entertaining:)

So, saya memang nak introduce jigsaw puzzle pada anak saya.

Actually saya start beli jigsaw puzzle untuk Adam masa umurnya dalam setahun lebih. Gambar-gambar baby. Tapi, Adam just suka menyepahkan puzzle tuh sampailah sekarang banyak yang dah lesap...sabar jelah.

Baru-baru ni saya belikan a bigger jigsaw puzzle at MPH book fair. Saya aim nak cari gambar transportation, but end up with group of animals. May be korang leh beli gambar yang anak-anak korang suka.

Apa yang paling saya seronok ialah anak saya dah mula minat layan jigsaw puzzle ni. Dan semalam, dia dah boleh buat the whole jigsaw puzzle on his own! A big clap for Adam! As a token, saya belikan chocolate ZIP for him.

Hari ni Adam dah boleh buat lagi, sbb saya cakap nak ambil gambar dia attaching the jigsaw puzzles:) Bukan main belagak lah dia heheheh

"Jigsaw puzzles are fast gaining recognition as a useful educational tool that will help improve hand-eye coordination, spatial skills, analytical skills and much more in young children. The best way to enhance a toddler's experience and maximize the benefits of jigsaw puzzles is to start them young under the guidance of an adult."

Article Source: http://EzineArticles.com/?expert=Lucas_Beown

Ha...a good activity with your child tau...lets have a quality time together!


Ibu, I'm trying to attach it...

Part by part ye...

Now it become a bigger attachment...

Tada...lost another 2 pieces...alllaaaaaaaaaa

3 comments:

  1. cikgu

    besides jigsaw, cuba belikan lego.. xyah mahal2, lego tiruan pon jadi.. mmg sangat membantu tumbesaran budak..

    sy minat engineering ni pn sikit sbnyk lpas dpt set lego.. wee~ =)

    ReplyDelete
  2. ohh..lego mmg dr dulu dah beli...
    tp yg bigger size, bukan jenama lego tu hehege child's block...

    pastu kalau dia kate dia buat raksasa[xde rupa pun..hehe] iye kan aje...biar jgn sekat imaginary dia..hehehe...

    tq for the suggestion!

    ReplyDelete
  3. Wow! what a nice bog it's really amazing, if you want to know about jigsaw educational toys then check it.

    ReplyDelete