Sunday, July 29, 2012

RESEPI : Nasi Arab [Kambing]

Salam,

Selamat menyelesaikan ibadah puasa hari yang ke-9:)
hmmm...alhamdulillah kita masih diberi peluang untuk menjalani ibadah ini.  CR pun sangat bersyukur dapat berpuasa tanpa banyak uzur memandangkan si kecil di dalam juga turut berpuasa:)

Oh, Hari ni nak share resepi lah.  Jika dirujuk dari entry ini CR hanya sertakan gambar sahaja. So, hari ni alhamdulillah, memenuhi janji yang sekian lame, boleh lah dikongsikan cara-cara membuatnya.

Bahan:
  • Daging Kambing tempatan (di potong agak nipis -- CR suruh abg di kedai je potongkan sbb daging kambing ni tulangnya merata-rata, takut potong sendiri hancur pulak tulangnya)
  • 1 peket rempah beriani Maggi / Adami / apa-apa sahaja jenama yang ada
  • Bawang besar, bawang putih, halia (blended together - agak-agaklah kuantitinya)
  • Bunga cengkih, bunga lawang, lada putih, buah pelaga dan kulit kayu manis untuk menumis
  • 2 sudu besar Minyak sapi
  • 2 pot Beras basmathi 
  • 1/4 cawan susu cair
  • 3 sudu besar tomato sos
  • Garam
  • Kismis 2 genggam
  • Daum ketumbar
  • Bawang Goreng
  • Hirisan Tomato (sebiji pun cukup)
Cara-cara:
  • Bersihkan daging kambing -- CR google je (lumur dengan tepung gandum 20 min, cucikan bersih-bersih. Then rendam 20 min dalam air limau, cuci bersih-bersih)
  • Perapkan daging kambing dengan sebahagian rempah beriani selama 1-2 jam
  • Panaskan 2 sudu besar minyak sapi, tumiskan bahan yang telah dikisar bersama rempah penumis (bunga cengkih, bunga lawang, lada putih, buah pelaga dan kulit kayu manis) sehingga naik bau.
  • Masukkan daging kambing yang telah diperap tadi bersama baki rempah beriani.  Biarkan sehingga pecah minyak
  • tambahkan sedikit air, kacau
  • tambahkan susu cair dan sos tomato, kacau
  • Sementara menunggu kuah beriani tadi menggelegak, basuh beras dan toskan dan masukkan dalam periuk.
  • Apabila kuah telah menggelegak, ambil beberapa potongan daging kambing susun atas beras yang telah ditoskan tadi beserta sedikit kuah beriani
  • susunkan hirisan tomato dia atas daging, seikat daun pandan dan secubit garam
  • Tambahkan air sehingga paras air untuk memasak nasi.  Masakkan nasi guna rice cooker.
  • Baki kuah beriani tadi, tambahkan kismis dan cili (sebiji pun cukup) serta garam secukup rasa.
  • Setelah nasi siap masak, taburkan daun ketumbar serta bawang goreng.
  • Hidangkan semasa panas bersama kuah beriani tadi:)

Dah tak sabar nak captured gambarlah ni:) Dalam periuk pun jadi..
Boleh dihidang dengan salad, timun, hirisan tomato beserta sos salatah.

1 comment: