Tuesday, July 24, 2012

Aduhai Adam...

Salam,

Entry kali ni nak share tentang anak bujang CR; si Adam yang balik2 je smalam terus ngadu

Adam : Adam tak makan langsung hari ni ibu...pagi, tengah hari sampai petang.
Ibu : eh kenapa Adam tak makan? kan Adam tak puasa?
Adam : semua orang tak makan....

Kesian pulak dengar ceritanye.  Salah CR juga, bukan tak mahu ajar si kecil berpuasa, tapi nak bangun ke sekolah pun sikit punya payah, apatah lagi nak bangun bersahur. Jadi, kami rancang, tahun depan baru nak introduce puasa pada Adam.  Tapi, yelah...sekarang ni, kecik2 lagi budak2 dah puasa.  Zaman CR dulu darjah 1 baru puasa...nak harap puasa penuh, Darjah 3 baru penuh puasanya hehehehhe.... Zaman dah berubah.

Tapi melihatkan Adam menyuap nasi ayam dengan lahapnye petang semalam, sayu hati CR... lapar sangat anak Ibu ni.  So, CR pun bertekad, kene bekalkan something pada mamat ni.  Maka pagi tadi selain bersilat memanaskan lauk pauk yang tak banyak mana tu, alhamdulillah CR sempat juga gorengkan nasi campak-campak... harap2 dapat juga Adam makan.  Ayahnye pun semangat.. 6.30 pagi dah ke kedai cari roti, sebab anak bujangnye dah pesan nak bawa roti ke sekolah.  Demand nak banyak pulak tu...sambil mata tertutup, sempat dia pesan pada CR "Adam nak banyak roti, kawan adam suka makan roti"....Alahai anak, bukan main ingatkan kawan-kawan lagi.....

Dengar cerita, nasi goreng dah makan dalam kereta tadi... sampai tertumpah-tumpah dalam kereta ayahnye.
Aduhai Adam...


5 comments:

  1. ktawa sorg2 baca entry kak long ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. :) tq for visiting:)
      happy ramadhan

      Delete
  2. Salam Ramadhan Ila,

    Terima kasih jenguk blog akak. Btw, untuk pregnant lady kita ada set eu four pack.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tqvm Kak N,

      hah, baru teringat...nanti ila pm akak di facebook. memang nak beli, tapi ada vitamins yang listed, still ada dlm stock...
      tq ye jenguk kat sini

      Salam Ramadhan juga

      Delete