Salam,
CR ni mmg lah buat sesuatu ikut mood. Haa, ni mood menggodek resepi google dah datang. So, terajinlah nak buat daging burger homemade. Awal-awal CR nak ngaku dulu ye, resepi ni bukan resepi CR, tapi diceduk dr beberapa blog. CR hanya gabungkan ikut barang2 yang ada di dapur je.
Bahan-bahan:
- Daging cincang (CR guna brand Ramly)
- 1/2 biji Bawang besar (dipotong dadu)
- Serbuk lada putih
- Serbuk lada hitam
- Serbuk paprika
- Seasoning Maggi
- Garam
- Daun sup dan daun bawang (dihiris halus)
- telur sebiji
- Daging cincang dicarik-carikkan (supaya senang nak gaul nanti)
- Masukkan bawang besar, sebuk lada putih, lada hitam dan serbuk paprika
- Gaulkan sehingga sebati. Segala serbuk tu, masukkan agak-agak ikut taste masing-masing.
- Setelah sebati, masukkan seasoning maggi dalam 2 sudu besar dan garam secukup rasa. Gaulkan lagi.
- Daun bawang dan daun sup yg telah dihiris dimasukkan akhir sekali.
- Pukul telur sebiji dan masukkan kedalam adunan sebagai bahan untuk menyatukan adunan tadi. Gaul sehingga boleh dikepal.
- Bentukkan patty daging mengikut saiz yang diingini.
- Masukkan ke dalam feezer sekurang-kurangnya sejam. Lagi lama lebih baik.
Burger yang dah siap:) |
No comments:
Post a Comment