Wednesday, May 18, 2011

Nak Jimat? Masak

Salam Hari Rabu:)

This entry is for inspiration to me so that I will cook as much as I could. Smalam Hubby Buchuk minta masakkan lauk paling simple sebab dah tak de lauk nak dimasak.

Jadi CR masak je la Ayam Goreng Kunyit plus Sayur Taugeh Goreng. Simple,kan?


Haaa, apa yang beria sangat nak kongsi tu?

Jom kita belajar kira-kira,okeh!

Anggaran Belanja [makan di warung/restaurant untuk 2 org]
  1. Nasi kosong 2 pinggan RM2.00
  2. Ayam Goreng Kunyit RM3.50
  3. Sayur Kangkung Goreng Belacan RM3.50
  4. Air Teh O Ais 2 cawan RM2.00
  5. TOTAL = RM11.00
Paling-paling pun RM11.00, tak kira minyak kereta lagi,kan?

Anggaran Belanja [masak sendiri]
  1. Nasi 1 pot je [5kg beras guna dalam 20 days = rm0.45]
  2. Ayam 2 ketul [seekor ayam 1.5kg = RM1.30]
  3. 1/5 Carrotsayur + bawang-bawangan + 1/5 capsicum + sebiji cili merah [rencam RM0.50]
  4. Taugeh + sekeping tauhu [RM0.85 untuk 2 kali masak = RM0.45]
  5. Air teh [satu teko pun boleh buat, no problem at all:)]
  6. Tenaga nak masak = kasih sayang as rencah hehehhehe
  7. TOTAL = RM2.70
Cuba korang bandingkan. Betul tak CR cakap, it is an inspiration, rite?
Lebih-lebih lagi kita ada pilihan untuk mengurangkan bebanan peningkatan aras inflasi. Tambahan pula, makanan yang dimasak di rumah InsyaAllah terjamin kebersihannya. So, apa tunggu lagi?

JOM Masak:)

2 comments:

  1. hah..terasa insaf bila baca entry ni....haha...betul tu ila, bersemangat rasa nak masak selalu lepas ni.boleh jimat, kebersihan terjamin+kasih sayang pun bertambah....(duit yg save tu boleh guna utk shoping!ngeh..ngeh...

    ReplyDelete
  2. ngeh, ngeh ngeh...shopping yek?
    cadangan baik tu hehehhehe

    ReplyDelete