Tuesday, August 7, 2012

RESEPI : Ayam Percik Kelantan

Salam,

CR ni ada darah Kelantan dari sebelah ayah...kira Kelantan celop lah, that's why kalau suruh cakap tu, lambat lah nak dengar bunyinye hehehhehe... satu resepi kelantan yang sangat CR idam ialah ayam percik Kelantan ayah CR.  Dah lamenye Papa tak buatkan hehehhe [anak dah besar panjang pun nak suruh ayah masakkan lagi...soryy Pa...] Smalam berkesempatan masak untuk diri sendiri, alhamdulillah tak jauhlah rasa dengan Ayam Percik Ayah CR tu :)

Bahan-Bahan

Ayam [banyak mane yang cukup untuk korang, CR masak utk 3 orang]

A
Serbuk Kunyit
Bawang Putih 3 ulas
Halia sedikit
Serai 2 batang
Garam

B
Santan pekat 1 cawan [sebaiknya santan kelapa ori]
Bawang merah [CR guna 1/2 biji bawang besar coz kat umah ni xpernah pakai bawang merah :( ]
Bawang putih 5 ulas
Halia sedikit
Serai 3 batang
serbuk ketumbar and jintan kisar
asam keping
Garam and gula as perasa

Cara:

  1. Bahan A dikisar dan di lumur pada ayam.  Perap paling kurang 1/2 jam.
  2. Then bakar dalam oven / griller [mana yang ada kat rumah korang.  Dulu ayah CR guna arang, lagi sedap]
  3. Kisar bawang merah, bawang putih, halia, serai.  Tumiskan hingga pecah minyak [sebab CR guna santan kotak, so kenelah tumiskan bahan ni dulu.]
  4. Masukkan santan tadi, masakkan dengan api sederhana sehingga sehingga pecah minyak / pekat /  baunya harum.
  5. Tambahkan sedikit serbuk ketumbar dan jintan kisar serta asam keping
  6. Tambah bahan perasa [garam dan gula] ikut selera masing-masing
  7. Ayam yang separa masak tadi diterbalikkan dan dilumurkan dengan kuah, dan dimasak hingga boleh dimakan.  Sepanjang korang terbalikkannya, lumurlah dengan kuah supaya rasa kuah sebati dengan ayam...:)


Boleh dihidang dengan salad segar..yummy:)

1 comment:

  1. emmm,sedapnya nampak ayam tu ila! telan air liur nih...he2...aku pun prefer ayam percik yg kelantan punya ni drp jenis biasa yg kuah merah tu...em,yummy!

    ReplyDelete