Thursday, February 24, 2011

Bow pulak

Salam,

haaa...cepatlah next week. Tak sabar CR nak masuk sekolah semula. Dah lama mulut tak ngomel2 ni, rasa sengal-sengal je otot mulut hehhehe
Lagipun exercise mulut ni kurang sikit lough lines hahahha....sapa nye theory lah CR guna ni...

Anyway, InsyaAllah hari ni last cuti, sebab esok ada appointment ngan ObGyn. So, selain menghabiskan masa dengan kemas rumah [ye ke kemas rumah?] CR buat lah mende-mende yang InsyaAllah akan mendatangkan hasil.

Haaa..jom lah tengok lots of Bow Ribbon in d Blog:)

Boleh nak di buat hair clips ataupun shawl clips...kan sekarang adik-adik muda prefer pakai shawl...Actually, belum 100% siap lagi, still in progress...

Layan gambar lah ye
http://cutplusew.blogspot.com/

Bright colour gitu...:) Kalau letak kat hairband pun comel gak,kan?


I like nunnn yang di belakang, stripy pink,blue,orange tu...rasa nak makan lolipop pulak:)

So, take care korang:)

Tuesday, February 22, 2011

Jom gelak sama-sama

hehehe... been doing blog walking..

And I found this... this is so funny, gelak gulin-gilin haahhaha
Tak tau lah anak sapa mamat ni...mak dia mesti awet muda, anak bertuah asik buat lawak je:P
Kalau nak layan lagi, cari kat You Tube matluthfi90 yek...

Layan:)

video

Allah Bayar Cash

myMetro | Peragut terbunuh

Salam korang,

haaa...banyak dah rasanya kejadian macam ni berlaku. Tengah-tengah buat dosa, Allah perintahkan malaikat maut cabut nyawa, Nauzubillah.... Takut dan meremang bulu roma memikirkan...

Oleh itu, kawan-kawan dan students yang baca blog CR ni, marilah sama-sama kita ingat-mengingati kut-kut ada yang lupa, selalulah beristighfar sebab kita semua mungkin tak sedar kita tengah buat doa...ish ish ish....

Mati itu benar, azab neraka itu benar...maka CR ingatkan diri sendiri yang selalu lalai dan kawan-kawan semua...JOM SOLAT ZOHOR:)

Monday, February 21, 2011

Hobby:Macam mana nak baca ni?

Salam petang Isnin...

Haaa...dah petang baru ada idea nak membecok pasal apa. Actually nak mengadu ni, mengadu pasal ke'tidak panjang pikiran' haaaa...paham tak agak-agaknye?

CR ni sebenar-benarnye suka sangat membaca. Disebabkan minat sangat menjahit sekarang ni, CR belilah buku crafting and sewing ni... Memang tahu, buku-buku ni bukan menggunakan bahasa standard, tapi ingat senanglah difahami daripada gambar-gambar nye.

Tapi korang tengok lah sendiri... CR kene study betul-betul buku ni dulu, macam masa belajar dolu-dolu...
Bila lah agaknya boleh study buku ni...Menung panjang CR...

Buku ni best, banyak gambar bag yang menarik...x caye? tengok kat bawah tu...

Kan dah kata, menarik...

Tapi tengoklah instruction dia...berpinar mata...CR nak cari nombor je...
sbb for sure it shows the measurement...tul tak?

Janganlah terkejut pulak, hari ni banyak gambar nak share ngan korang...Asik ayat je, bosan...macam jawab essay SPM lak hehehhe


Haa..ni pulak buku kedua, tulah..orang tua kata tamak nnt rugi...[tapi x rugi kut, jimat postage hehhehe, ilmukan leh disampaikan macam-macam cara...]

Antara household yang diajar dalam buku kedua, bib baby... anak patung bagai pun ada...

tengok instruction nak wat baby's bib ni pulak...secoet je...pk ye...


Apapun, tolonglah layan aduan CR hari ni yeh:)

tqvm and have a nice Monday!

Friday, February 18, 2011

Natural Skin Care

Salam,

I've read about how Kak Baya maintain her beauty yesterday. Lepas tu CR pun berfikir.... sangatlah CR x sayang kan diri, lama dah tak memanjakan diri. So, first thing in the morning, I googled for some useful tips and I found one from About.com. No chemicals needed, no prescriptive needed...only the effort dan vitamin R yang banyak... Tau tak apa Vitamin R tu? [nanti ada yang cakap CR bagi ajaran sesat pulak...] RAJIN okeh.

  1. Dry Brush Exfoliation - gosok jer brush ke serata badan, brush nyer mesti lembut. Bertujuan untuk membetulkan peredaran darah. Juga membantu membuang toxic kerana kulit kan merupakan organ perkumuhan terbesar.
  2. Baiki Sistem Pencernaan - Haaa...to get a good skin, you must have a good digestive system. kenapa yek? Orang kata kalau toxic dah kurang dalam badan, mestilah terserlah di luaran:) tul tak? Kita leh banyakkan fiber in our diet, cubalah makan prunes. Selain tu banyakkan water intake. yang ni paling selalu kita dengar, an apple a day, take the Dr away.
  3. Exercise - Ni memang dah banyak daripada kita tahu,kan? Tapi tulah, MALAS tu besar sangat. hehehheh Dicadangkan, x payah nak susah-susah, banyakkan berjalan, kurangkan lift, lagi-lagi yang bekerja jenis duduk je tu. Sebab, CR pernah terbaca, kalau duduk jer akan membanyakkan selulit. Adoi, padanlah CR banyak selulit...Tak boleh jadi ni. So, kawan-kawan...Jangan lupa bawa-bawalah berjalan....[kalau window shopping, berjalan juga,kan? hehehhe]
  4. No Excess Sugar - Kurangkan gula dalam makanan, banyak-banyakkan dalam senyuman. Menurut About.com ni, pengambilan gula yang berlebihan akan membantu pada premature aging. Kelebihan gula akan membentuk compound yang boleh memusnahkan collagen dalam badan. Collagen ni lah yang membantu keanjalan kulit, tau korang. So, if you love your skin, you should love your collagen too, then, avoid excess sugar:)
  5. Consume Good Fats - Lemak memang penting, lebih-lebih lagi untuk pembentukan hormones dan membran sel. Lemak yang dicadangkan adalah lemak sayuran, kekacang dan minyak ikan. Bukan bermakna kena makan lemak yang kat daging tu tau:)
Okeh, itu jer perkongsian ilmu yang CR dapat cari... From now on, CR nak mula memanjakan diri...korang camne lak?

Thursday, February 17, 2011

Apa nama awak?

"Ma ismuka, Ma ismuki, Siapa nama anta, siapa nama anti?"

lirik sebenar lagu ini [berdasarkan pemerhatian dan translation logik oleh Ibu...

"Masemuka, Masemuki, Siapa nama anda, siapa nama anti?"

lirik ikut versi Adam:)

hehehhehe...terima jelah ye, lagu versi budak-budak ni....nyanyian berkumandang sambil jari jemari Adam sibuk menolak button papan LOGICO PRIMOnya...

puas menyanyi, nagis sebab tak puas hati dengan LEGOnya pulak...

Adam, Adam....dialah yang buat Ibu marah, dialah juga yang buat Ibu senyum....
Alhamdulillah Ya Allah....

Wednesday, February 16, 2011

lamanya SUNYI

Salam,

semenjak dua menjak dah jadi MISS 3 thn ni hehhehe sunyi jer blog ni.... bukan apa, x tahu nak cerita apa. Maklumlah, kata dah matang, otak kebudak-budak pun makin kurang...[ye ke?]

Haa... CR dapat cuti 2 minggu ni, so, teramatlah bosannya. Maklumlah dah biasa x reti duduk diam, bila diberi MC sampai 2 minggu, rasa stress juga...

Apalah CR ni, diberi cuti pun stress...isk,isk,isk....

So, disebabkan cuti ada banyak lagi, CR pun menjahitlah apa yang patut. Untung-untung boleh buat jual masa 'car boot sale' kat sekolah nanti...kita kumpul stock banyak-banyak ye... haaa..ni antara yang CR jahit... dah bosan sangat lah tu:)





so, take care korang...doakan CR cepat sembuh ye:)

Wednesday, February 9, 2011

Alhamdulillah Ya Allah

Selamat Hari Lahir yang ke 30 buat diri aku.

Ya, menginjak ke usia yang berubah pangkalnya menyaksikan perubahan dari banyak segi. Aku mohon semoga pertambahan usia semakin mematangkan diri ini. Semakin menambahkan kekuatan secara mental terutamanya. Kerana kekuatan mental ku rasakan amat penting dalam mendepani segala cabaran... Kuatlah hati, Tabahlah jiwa, Utuhlah iman....

Suami berkata, kita tak pernah tahu apa hikmah yang Allah janjikan atas segala ujian yang diberiNya. Yang mampu kita lakukan adalah berdoa semoga sentiasa berada pada landasan yang benar dan percaya pada Qada dan QadarNya.

Ya, sempena hari kelahiran ini, aku turut melahirkan apa yang ditakdirkan bukan milikku. Yakinlah hati, pasti akan ada hikmahnya.....

Alhamdulillah, hari ini lebih baik dari semalam....
Allahu Akbar!!!

Tuesday, February 8, 2011

Kami masih diuji

Bismillahirrahman nirrahim...

Dengan nama Allah, aku mohon kekuatan dan ketabahan. Tiada apa lagi yang mampu aku ucapkan selain dari rayuan ini. Kami masih diuji, Ya... itulah erti kehidupan. Tidak ia dinamakan kehidupan jika tidak disertai dengan ujian.

Bagaimana harus aku kuatkan hati ini bila kehilangan berturut-turut harus aku hadapi. Tenanglah hati, kuatlah akal... Tabahlah jiwa, semoga kekalutan ini sentiasa dipermudahkan....