Saturday, April 24, 2010

5 Minutes Recipe

Salam..

Its been ages, since I share recipe with you; Joy. So, today I would like to share a 5 minutes recipe..:)

Layan gambar dulu yek..


hehehe...Thats why I call it 5 minutes recipe.

first, fry potato fries and nugget [whatever brand do you like.]
finish with first step.

next, fry daging burger until it is completely cooked [you may use minced meat too]
make sure to use just a little cooking oil, to avoid your meat from being too oily
add a bit black-pepper, oregano, thyme and salt secukup rasa
next add in 2 table spoon of mayonnaise, chili sauce and cheese
to make it healthier, serve it with chopped capsicum, onion and tomatoes
kacaulah sampai sebati...
uish bau dia, I like!!!

Tadaaa..siap dah. Usually I ate this with bread, but since I don't have bread in the kitchen today...I think It is ok to eat it with nugget and fries...:)

Take care.

Friday, April 23, 2010

Lagenda Budak Setan:)

Salam,

Ingat tak tajuk ni...novel dia, bapak punya tebal...tak taulah time dulu2 rajin pulak aku baca...
dapat ttg this film dari sini; blog MyCrazyArtZone.

Layanlah yek, lagu dia best lak...whose song is this, I'm gonna find out and I'm going to google the sinopsis, coz Ibu dah terlupa pula....

daa...layan...


video

Wednesday, April 21, 2010

F.R.I.E.N.D.S.H.I.P

Salam,

Yesterday I receive a msg from Zubaidah Ngah. She ia actually Aiesya's nurse at NICU. Just want to share my conversation with this lovely nurse:)

Zu : maaf...just to ask..ini ibu arwah aisya zaffan ke..

Me : ye saya...
ni nurse kat wad nicu bt pahat yer...
apa khabar?
seronok dapat jumpa...di fb:)

Zu : ai..sy sihat je..ermm..thanx to add seronok juga dpt jumpe awk...

Me : nak panggil apa ye...
Zu jer boleh,kut...nnt tolong kirim salam pada sesiapa yang ingat yeh...
terima kasih sangat sbb tolong jaga anak kami...dah 100++ dia pergi...rasa macam semalam je...:)

Zu : panggil zu je... insyallah nnt kt sampaikn..kt pn nk ucp t.kasih smbgn yg awk bg.. tu je la kngn kt org semua dgn aisya.. sy kagum sgt2 ketabahan awk dn suami jarang sgt jumpe parent yg cool mcm korg..ermmm x lama aisya pegi partner dia yg kecik tu jugak pun pegi.. moga dorg lebih tenang di sana AL FATIHAH..

Me : al-fatihah...baby boy yang 1.25kg tu ker?
rasanye masa aiesya pergi, dia dah stabil,kan...yang zu kata xleh control breathing time tido tu....
ye, semoga mereka tenang kat sana...
sama-sama...xder apa yang mampu nak share dgn kakitangan NICU...tu jer mampu kami beri...harap memberi kebaikan pada parents yang tunggu anak mereka...:)

alhamdulillah juga Allah beri kekuatan...memang itu yang terbaik Allah tentukan buat kami dan Aiesya...

Saya cerita jumpa Zu kat fb pada kawan-kawan, mereka semua kata saya dapat ramai kawan sepanjang thn lepas...:)

Zu : a'a bby tu la... kesian sgt2 tp dia pegi dgn tenang... nnt mgkin ada rezeki lain yg tunggu kan...

kebetulan mlm td masa awk ADD kt.. kt kat wad time tu gak kt tunjuk kat kwn2 wad.. dorg pun tgk skali mlm td.. mcm x percaya pun ada..moga2 pas ni eratkn hbgn sesama kt..

p/s : aisya pergi sehari selepas hari lahir saya... mgkin selama nya kt sama2 igt dia...

Me : oooo ye ker...baby pakwe aiesya tuh ye...
kan aiesya lahir 2-3 hari b4 dia...semoga parents dia diberi kekuatan, insyaallah...
haah, kt pun percaya pada rezeki, mungkin lain kali...

insyaallah, kan dulu zu kata selalu datang melaka,
nnt klu ke melaka singgahlah rumah kt...:)

oh, zu lahir 6 jan yer?
zu tau tak sehari lepas Aiesya pergi, saya dapat anak buah boy...kiranya, pandang dia cam pandang anak sendiri jugak...:)

Zu : pakwe dia la.... kt org slalu couple kn dorg..sehidup semati..mummy dia pun cikgu..

insyaallah..mmg plan nk turun mlk jumpe kawan transfer dr sabah skrg dia ngajar kat melaka..wife dia kat jasin..nnt kt gtau la

I said to myself, the happiness that Allah willing to give me maybe in the form of FRIENDSHIP....:)

Monday, April 19, 2010

100th entry..:)

Salam...

Happy writing the 100th entry to me...hehehhe
Actually banyak benda yang nak saya update...but I need time...
Macam-macam berlaku pada saya hujung minggu lepas. To make it simple and easy to understand, saya akan ceritakan satu persatu secara surface je ye...:)
Happy reading ya...

On 17th April, its the 100th day Aiesya left us. an for that, I am very grateful for all the strength that Allah has gave me. Thank you Allah for your love and calmness. Again and again Ibu hope and pray so that Aiesya will be placed among the loved one. Amin and Al-Fatihah.

This weekend, kami dah pergi menempah kepuk dan batu nisan buat puteri kami. Yelah kalau ada anaknye, kita belikan baju dan macam-macam lagi, tapi untuk yang telah pergi, hanya inilah yang dapat diberikan selain doa dan sedeqah semoga arwah mendapat pahalanya. Nanti saya akan lampirkan dalam blog ya. Kami pilih batu berwarna hijau supaya sejuk mata memandang. Sayu hati Ibu berziarah kali ini kerana terasa jauh dari anak ibu....itulah yang mampu Ibu katakan. Selain daripada rasa sayu, Ibu turut rasakan ada something happy menanti Ibu. Ibu tak tahu, dalam 2-3 hari ni Ibu sering terasa ada sesuatu yang menggembirakan menanti Ibu. Ibu redha....harap dan berdoa semoga ia benar-benar menggembirakan, Insyaallah.

Weekend ini juga saya nak memperkenalkan anak buah saya yang lahir sehari selepas Aiesya meninggalkan saya. Dialah Afiq Rafiqi. Anak ketiga kepada Suffian dan Ita; adik ipar saya. Terpandangkan Rafiqi saya selalu minta dia kirimkan salam saya kepada Aiesya...Ini mungkin tahyul dan anggapan saya seorang Ibu yang sunyi...Tapi saya tahu Aiesya sentiasa tahu yang saya sayangkan dia.

Back to Rafiqi, dia telah diakikahkan on Sundays. Besar dah anak bujang Mak Long. Semoga Rafiqi menjadi anak yang soleh, Amin.



Baby Afiq [bak kata Adam on the Akikah Kenduri Day]


Oh, lupa nak update...yang Khamis lepas kami ke rumah Kak Anne, my best Kakak yang saya temui di Hospital Melaka. Ya, usia persahabatan kami dah mencapai 6 bulan...Alhamdulillah kak Anne. Haa..kak Anne belanja kami makan di rumahnya. Seeronok sangat coz berkesempatan to see baby Fariz, and Aisyah [anak kepada kak Yati-juga roommate semasa di hospital Melaka] Kalau Aiesya ada, mesti Aiesya secomel dan dah besar macam mereka...Anak-anak, doakan Auntie Ila ye...semoga kalian membesar jadi insan yang berguna dan berbakti kepada orang tua, Amin....

ok, update yang terakhir untuk entry kali ini adalah TERCABAR. Ya, saya sangat rasa tercabar hari ini. Seperit cabaran mendaki Gunung Kinabalu, seperti itu jugalah cabaran yang saya rasakan. Saya berjanji, saya akan berusaha memastikan pelajar ini terutamanya mendapat keputusan yang cemerlang dalam SPM 2010. Itu janji saya. Tak perlulah saya cerita, ya..ada batas-batas yang perlu saya jaga.

Gambar dipinjam dari flikr saudara ini...saya pinjam,yer...

Daa..tq for reading the longest entry in Joy ever...:)
Take care

Thursday, April 15, 2010

Zoo Bukit Katil???

Salam,

Terkejut tak? Since when bukit katil ni dah ada Zoo? Zoo kat kawasan perumahan pulak tu...That's Adam's Zoo hehehhehe

Segala binatang lah ada, wild animals, Aquatic animals even dinosaur is one of the animal kept in Adam's Zoo...hehehhe
Adoilah Adam, penat tau Ibu mengemas binatang-binatang ni semua....Tapi its good for the children to learn the name of animals, better than just looking at the pictures in the book.

Bak fakta yang pernah ibu baca

KITA BELAJAR DENGAN LEBIH BAIK JIKA KITA DENGAR, LIHAT, TULIS, SENTUH DAN AJARKANNYA KEMBALI.

Now, he recognize tiger, cheetah [leopard actually], aiphant [adam pelat nak sebut elephant], zebghah [zebra], mr hippo, mr rhino [nick names heehe], king kong [hahah bahana KIng KOng Movie], bear, ong gedek [frog], lion, giraffe bla bla bla....

At least, Adam hear the names, look at the pictures, touch the replicas, and keep repeating the names... more effective way to learn, huh???


Daa...take care.

pssst: Last sunday, Aiesya turns 5 months if she is still here.....Al-Fatihah...

Wednesday, April 7, 2010

Seems like yesterday...

Salam,

entry ini adalah luahan perasaan saya, jadi kalau sesiapa rasa saya mengada-ngada...rasanya tak perlulah terus membaca...:)

hari ini dah 3 bulan Aiesya meninggalkan saya. Saya mengaku, saya agak leka kebelakangan ini dengan kerja-kerja yang saya cari sehingga saya percaya saya telah dapat menyesuaikan diri dengan ketiadaan baby saya. Tapi rupanya saya salah. Secara tiba-tiba malam tadi hati saya sayu sangat, dan tak dapat menahan diri daripada menitiskan air mata. Boleh dikatakan hari ini adalah hari air mata saya.....

Dalam kereta pun dah tak de siapa buat lawak nak menghiburkan saya [sbb dj kat era dah tak menghangatkan pagi saya] Sepanjang jalan, saya pilu seorang diri...saya tahu, anak saya bahagia di SANA, saya tahu ini yang terbaik untuk kami, tapi kenapa saya sayu???

Aiesya anak Ibu,
Percayalah Ibu takkan pernah dapat melupakan Aiesya. Aiesya ada dalam diri Ibu. Bila Ibu rindukan Aiesya, Ibu usap kepala Ibu macam Ibu selalu usap kepala Aiesya....Itu saja Ibu mampu lakukan.
Ibu tak pernah lupa sedeqahkan Al-Fatihah untuk Aiesya dan mendoakan semoga Aiesya ditempatkan di tempat orang yang istimewa di sisi Allah....Semoga Allah akan pertemukan Ibu dan Aiesya di akhirat kelak....Amin...

Thursday, April 1, 2010

Sengsarakah menjadi CIKGU?

Salam,

heheheh...biarlah saya mulakan entry ini dengan ketawa. Sebabnya, ketawa penawar duka. Tajuk entry kali ini sebenarnya sama dengan tajuk am crew pagi tadi; Khamis-1 April.

Saya mendengar banyak pendapat daripada pendengar-pendengar Hot FM tentang isu ini. Yang bukan guru juga memberikan pandangan. Ada yang kata guru-guru banyak kerenah, nak naik pangkat cepatlah, banyak cutilah, keje separuh harilah, keje 2-3 jam je seharilah....and the list goes on....blablabla....heheheh

Ya, itulah pandangan yang sering masyarakat lemparkan kepada kami; guru-guru.

Mungkin kami tidak seperti pekerja sektor swasta yang balik ke rumah selepas Isyak

Mungkin juga kami tidak seperti Pengarah di pejabat-pejabat kerajaan yang perlu menandatangani kontrak mahupun tender bertingkat-tingkat.

Mungkin juga kami tidak seperti Doktor di Hospital yang kerjanya tak tentu masa....semuanya mungkin...

Hakikatnya, kami hanyalah CIKGU yang pergi ke sekolah seawal 7.00 pagi [sebab 7.30 dah start kelas] dan kebanyakkan kami pulang ke rumah selepas pukul 4.00 petang. KENAPA???

Selain dari tugas kami mengajar [yang memerlukan kami berdiri selama 2-3 jam sehari...tak boleh dudukye...menyalahi etika perguruan... we also have to give lecture, doing the impression mimics in order to make our students understand what have we thought that day]
Penat tau...otak berfikir dan tenaga physical juga digunakan sebab kami bekerja dengan manusia, melayan manusia bukan seperti melayan mesin...manusia ni banyak ragamnya...CIKGU juga perlu menjaga emosi...
[agaknya ramai yang stress sebab dengar banyak sangat masalah pelajar....may be...]

Kami juga adalah CIKGU yang menjadi urusetia sukan sekolah yang berada di padang bila tiba jadual ko-kurikulum. Di sekolah saya setiap petang Selasa pukul 5.00 -6.00ptg...[Boleh ke kami pulang awal?]

Kami juga adalah CIKGU yang menggunakan masa malam [yang orang lain guna untuk bersama keluarga] untuk merancang pengajaran keesokkan harinya.

Kami juga adalah CIKGU yang masa cutinya dihabiskan dengan menanda skrip-skrip jawapan pelajar yang secara puratanya berjumlah 125 keping skrip...bukan soalan objective ye, tetapi essay dan structure.


Kita sama-sama menyumbang kepada kemajuan masyarakat. Jadi janganlah usaha kami diperkecilkan. Kami juga mohon peranan kami dihargai kerana kami berusaha dengan ikhlas untuk mencari rezeki seterusnya membantu anak-anak bangsa.

So, jom kita layan gambar-gambar cik google nih...tqvm kepada pelukis, saya pinjam ye...





daa..and take care:)