Monday, November 30, 2009

Aiesya Zaffan

Salam Joy...

Dah hampir 4 hari sejak Dr mengesahkan peratus pemulihan Aiesya semakin berkurangan. Itu bermakna sudah 4 hari juga Ibu berulang ke Hospital Batu Pahat untuk menemankan Aiesya. Air mata ibu masih mengalir mengenangkan puteri yang dikandung semakin lemah. Namun begitu, Ibu bangga mempunyai puteri sekuat Aiesya.

Jika dikira sejak hari pertama Ibu mengalami pendarahan semasa mengandung, kini lebih 4 bulan Aiesya berusaha dan terus berusaha untuk hidup. Memang amat sesuai Ibu dan Ayah namakan puteri kami sebagai Aiesya yang bermaksud 'kehidupan'. Aiesya akan terus hidup, sayang...walau di mana juga Aiesya berada.

Selama 4 hari ini kami berusaha memberi semangat kepada Aiesya. Bukan sebelum ni kami tak buat. Cuma kini ia lebih spiritual. Kami (ayahnya, Ibu hanya mengikut di dalam hati) bacakan Yaasin. Supaya Allah mempermudahkan usaha Aiesya. Walau apapun kesudahannya, Ibu dan Ayah redha dan pasrah kerana kami tahu Aiesya pasti berada di kalangan yang istimewa di sisi Allah. Ibu juga zikir untuk Aiesya supaya puteri Ibu akan tenang berjuang.

Sesungguhnya, hati ibu mana yang tidak sayu melihat anak yang dikandung berbulan-bulan bergelut dan berusaha untuk terus hidup. hati mana yang tidak sayu melihat tubuh merah anaknya penuh dicucuk jarum dan tube....hati mana yang tidak sedih bila mana Dr memberitahu bahawa kami perlu bersiap sedia untuk menghadapi apa sahaja kemungkinan kerana peluang anak kami untuk hidup makin tipis...hati siapa????

Namun Aiesya Zaffan, Ibu dan Ayah percaya semua
ini ada hikmahnya buat kita semua. Sabarlah sayang...Kami mendoakan Allah mempermudahkan segala-galanya buat Aiesya....
Sayang...Ibu sayang Aiesya....

Thursday, November 26, 2009

Iklan kegemaran kami...esp Adam..

Mari kita kongsi iklan kegemaran kami rite now...



video

daaa...salam Joy, and take care too...

Wednesday, November 25, 2009

Berita dari Batu Pahat...

Salam Joy...


sampai dari Batu Pahat tadi dah pukul 6.55 pm...ooh sangat penat our journey today...

bayangkan keluar rumah pukul 10.50 am, and lewat petang baru sampai rumah...


Ok, kita tolak cerita lain, aku just nak update hal Aiesya...Alhamdulillah, like I wrote in my last entry, Aiesya has been allowed to consume milk, and I bought 4 bottles contains 3 oz of my EBM each....Mmg lah tak banyak, maklumlah stimulation just from the breast pump jer...biarlah susu ni akan sentiasa ada...walaupun sikit, tapi tak berkurang...



Gambar ihsan dari Mom'sLittleOne
[I used this type of bottle, comey...]

erm...Aiesya still need the ventilator, coz the percentage of Oxygen in her body is still not convincing...furthermore, the quantity of red blood cell pun berkurangan...so, kena masukkan darah pulak...

actually, mmg tak sanggup tengok our little baby dicucuk sana sini...but I have to bare in mind that itulah the best for her rite now....pencapaian yang membanggakan, hari ni aku tak nangis depan Aiesya, I can control myself, Alhamdulillah....

so, can't wait to see my little girl next saturday....wait for me dear....

oh...SALAM AIDILADHA kepada semua!!!!!

daaa...take care...

Tuesday, November 24, 2009

positive improvement - 24 Nov 2009

Salam Joy...

I've just receive a call from Hubby saying that nurse at Bt Pahat called him...
Alhamdulillah...Aiesya dah allowed to consume milk...starting from yesterday...tapi tgh hari tadi called (may be other nurse) derang cakap still tak ada perubahan apa-apa since Sunday....

Apa pun Alhamdulillah...

Ibu doakan Aiesya akan cepat sihat...sayang esok Ibu akan datang....wait for me dear...

daa..take care...

Monday, November 23, 2009

33 days Diary

24th Oct 2009

Ibu is 28 weeks and 2 days pregnant
- 4 days warded at Hospital Melaka due to PV bleed
- on 20th Oct, Dr said that the placenta is now anterior upper section
- tapi amniotic fluid cukup-cukup jer...
- Dr diagnose that there might be leakage during the bleeding
- Ibu has to take antibiotics for 10 days starting from 22nd Oct

31st Oct 2009 : 10.51pm
Ibu is 29 weeks and 3 days pregnant- 11 days warded
- on IV Rocephin (antibiotics) for 7 days due to infections (high sensitivity to pseudomonas)
- therefore, Ibu has to undergoes daily CTG, biweekly scan and doppler, biweekly blood test - currently amniotic fluid is still low [only 6.4]
- baby is breech, if there are sign of chorioamnionitis, Ibu has to deliver the baby through Ceserean...but Dr will wait as long as possible so that baby is ready....

"Chorioamnionitis is a condition that can affect pregnant women in which the chorion and amnion (the membranes that surround the fetus) and the amniotic fluid (in which the fetus floats) are infected by bacteria. This can lead to infection in both the mother and fetus, and, in most cases means the fetus has to be delivered as soon as possible."

-clevelandclinic.org-

31st Oct 2009 : 11.20pm
Ibu is 30 weeks pregnant
-16 days warded
-generally, all CTG are accepted for 29-30 weeks baby
-according to scan and doppler done by Dr Tricia, baby's heart and the body development are still normal
-AFI still dropping to 3.8 about a quarter than it should be
-so, Dr estimate that the operation will be done in the 32nd week of pregnancy
Ibu hope by that time baby's weight is higher and the body system is mature enough. Ibu also pray so that Allah will give the best for all of us.

"gedeguk" baby is kicking:)

10th Nov 2009 : 4.08pm

Ibu is 30 weeks and 5 days pregnant -22 days warded

-AFI is still low. Only 4 and the baby is breech
-CTG is accepted

-Yesterday, colour of discharge is different from usual. After VE (Ibu doesn't likes it), it consider as usual discharge and not one sign of chorioamnionitis.

-Date of delivery through ceserean has been booked on 20th November 2009

Ibu hope everything will be fine......Amin...

14th Nov 2009 : 12.26pm

My miracle baby girl has been safely delivered on 11th November 2009 at 4.25pm through emergency operation at Hospital Batu Pahat....Far and far away from Melaka...

Now Ibu still at Muar at rumah Mak. Alhamdulillah Ibu has been discharge from the hospital yesterday. Unfortunately, baby Aiesya (means 'Life') still at the hospital because she still need the ventilator and the incubator in the Neonatal Intensive Care Unit. (will write about write about all the new term which Ibu has discovered in the NICU later...)

Ibu hope Aiesya will be stronger and stronger everyday...I miss you so much my girl....

Sunday, November 22, 2009

My Miracle Prem Baby - Aiesya Zaffan bt Shah Rizal

My baby Aiesya is a prem baby...so, mesti dah terbayang betapa keciknya Aiesya, kurusnya dia....kan???

Alhamdulillah, dia tak sekecil yang kita bayangkan,Joy....she is 41cm long and the weight is 1.3kg...but...yang tak sanggup dibayangkan ialah all the tubes yang dicucuk ke tubuh kecil baby ku....mmg tak sanggup, ibu mana yang tak mengalirkan air mata bila tgk anak kita yang masih merah penuh berselirat wires and tubes...gambar mmg tak boleh captured...so, I'll paste gambar dari google ye...



Ventilator: If your baby is very premature or weak, she might need a ventilator to help her lungs do the work of breathing. This machine pushes air into the lungs, through a tube that has been passed into the windpipe.

Drips, lines and catheters: Tubes are placed in your baby's veins to deliver fluids, medicines or nutrition. Tubes are placed in her arteries to test her blood pressure or oxygen levels.

Infusion pump: This machine makes sure that medicines and fluids are delivered into your baby's veins at the right rate and speed.

Saya dah balik...

Salam Joy,

today is 22nd Nov...its been 33 days I've been away from home...
22 days at Hospital Melaka, 3 days at Hospital Pakar Batu Pahat, and 7 days at my in laws in Muar...
Semuanya Allah yang tentukan...ingatkan i'll be hospitalized until January, but Allah dah tulis awal2 aku akan deliver my baby girl 66 days earlier that the EDD...thats make my baby become a premature baby and need ventilator support...
will update about baby later...tapi nak abadikan diary sepanjang 33 days away from home nih nanti...

but for today...nak rehat dulu lah...
daa..take care